Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Τάσος Ισαάκ - Σολωμός Σολομού

Στην εποχή της καλοπέρασης και της μη ύπαρξης ιδανικών υπάρχουν ακόμη τρανά παραδείγματα αυτοθυσίας και ηρωισμού.
Στις αρχές του 1996 η Κ.Ο.Μ (Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών) ανακοίνωσε την απόφασή της να οργανώσει τον Αύγουστο του 1996 μία μεγαλειώδη αντικατοχική πορεία από το Βερολίνο στην, κατεχόμενη, Κερύνεια με σύνθημα "Απελευθέρωση η μόνη λύση".
Η πορεία ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου από την Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, ακολουθώντας μια μεγάλη διαδρομή μέσα από χώρες της Ευρώπης. Στην πορεία πήραν μέρος και ξένοι μοτοσυκλετιστές.
Στην Κύπρο οι μοτοσυκλετιστές έφτασαν στις 10 Αυγούστου στη Λεμεσό από την Ελλάδα με πλοίο. Στις 11 Αυγούστου 7.000 μοτοσυκλετιστές θα πραγματοποιούσαν την αντικατοχική πορεία προς την Κερύνεια. Οι Τούρκοι απειλούσαν ότι θα άνοιγαν πυρ και αυτό ανησυχούσε τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας..Οι μοτοσυκλετιστές ήταν αποφασισμένοι και δήλωναν ότι δεν είχαν πρόθεση να συγκρουστούν ούτε με την αστυνομία, αλλά ούτε και με τα Ηνωμένα Έθνη και ότι η πορεία τους θα ήταν ειρηνική.
H μέρα έφτασε και εκατοντάδες μοτοσυκλετιστές άρχισαν από το πρωί να συρρέουν στο Λευκόθεο Αθλητικό Κέντρο. Παρόντες ήταν και 200 Ευρωπαίοι μοτοσυκλετιστές.
Ωστόσο μετά από συνάντηση του προέδρου και του συμβουλίου της Κ.Ο.Μ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Γλαύκο Κληρίδη αποφασίστηκε κάτω από έντονο παρασκήνιο να ματαιωθεί η αντικατοχική πορεία! Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο.Π, Γιώργος Χατζηκώστας, σύμφωνα με ότι του είχε αναφέρει ο Γλ.Κληρίδης, η Κύπρος ετίθετο σε κίνδυνο με προέλαση των Τούρκων.
Η κατάσταση είχε ξεφύγει από τα οργανωμένα πλαίσια..Οι μοτοσυκλετιστές άρχισαν να κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις. Στη Δερύνεια άρχισαν οι συγκρούσεις. Μοτοσυκλετιστές και άλλοι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους πάνοπλους Τούρκους και τους Γκρίζους Λύκους. Ο πετροπόλεμος δεν άργησε να αρχίσει..
Τάσος Ισαάκ
Ο Τάσος Ισαάκ στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλο Ελληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Τούρκοι, δέχτηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν και άλλοι λυσσασμένοι Τούρκοι και άρχισαν να τον κτυπούν αλύπητα με πέτρες και ρόπαλα, ενώ μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Μετά από λίγο ο ήρωας Τάσος Ισαάκ άφηνε την τελευταία του πνοή λίγα μέτρα μακριά από την αγαπημένη του Αμμόχωστο..




Καθοδηγητής της άνανδρης δολοφονίας του ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Αρσλάν. Το άψυχο κορμί του Ισαάκ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παραλιμνίου. Η κηδεία του ορίστηκε να γίνει μετά από τρεις μέρες..
Ο Τάσος Ισαάκ άφησε πίσω του σύζυγο, γονείς και αδελφές. Η γυναίκα του ήταν έγκυος και στις 17 Σεπτεμβρίου 1996 έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι που πήρε το όνομα του, Αναστασία.
Σολωμός Σολωμού
Τη μέρα της κηδείας του Τ.Ισαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, μέρα κατάληψης της Αμμοχώστου, ξεκινούσε για την αθανασία ένας άλλος ήρωας. Είχε ορκιστεί για εκδίκηση και τίποτα δεν τον σταματούσε.
Ομάδες από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της θυσίας του Τ.Ισαάκ.
Ξαφνικά ξεπετάχθηκε από μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολομού και ξεφεύγοντας από τα χέρια των ειρηνευτών, ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει τη σημαία της ντροπής, της σφαγής εκατομμυρίων Ελλήνων μικρασιατών, ποντίων, κυπρίων.. της Τούρκικης σημαίας.

Εικόνα
Οι Τούρκοι άρχισαν να ρίχνουν στο ψαχνό. Ο Σολωμός Σολωμού έπεφτε νεκρός, αλλά και περήφανος. Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες του βάρβαρου κατακτητή. Ο ήρωας Σολωμός Σολωμού ήταν 26 χρονών από το Παραλίμνι.
Ένας από τους δολοφόνου του Σ.Σολωμού είναι ο Κενάν Ακίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τούρκικου στρατού και πράκτορας της ΜΙΤ ( τουρκική μυστική υπηρεσία).
Επίλογος
Μετά τις δολοφονίες των δύο νέων επισκέφτηκαν το νησί και τους συγγενείς των ηρώων ο Κ.Σημίτης και άλλοι πολιτικοί από την Ελλάδα. Το κοριτσάκι του Τ.Ισαάκ βάπτισε η Ελληνική Κυβέρνηση ως ένδειξη αναγνώρισης της θυσίας του μεγάλου αυτού ήρωα. Δύο μήνες μετά η αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης των δολοφόνων του Σ.Σολωμού και Τ.Ισαάκ. Επίσης ζητήθηκε βοήθεια από την Interpol.
Ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού πέρασαν στην αιωνιότητα πλάι στο Λεωνίδα, τον Κολοκοτρώνη, τον Αυξεντίου και τον κάθε Έλληνα που έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα.